luni, 15 decembrie 2014

Buduroi, shrink pot sau cutie din creangă?

  

            In ultima bucată de vreme am inceput să lucrez la noi tipuri de lucrari, inspirate din cultura ţărănescă. Multe dintre obiectele ţărănesti sunt din ce in ce mai rare sau chiar dispărute. Problema pentru mine, ca si meşteşugar, constă in faptul că nu se găsesc informaţii, despre tehnica de lucru a unor obiecte ( interesul meu este pentru obiecte ce se pot integra in rostul nostru actual, insa orice iniţiativă legata de meşteşuguri arhaice este binevenită). Legat de acest lucru, o initiativa  frumoasa, o are Adi Dimcea, de curand a postat un articol legat de meştesuguri,  cu doua inregistrari vechi.
In lipsa acestor informatii, eu am ales să incerc mai multe variante, solutii si tehnici pentru redescoperirea meşteşugului de a face cutii din creanga, mici buduroaie. Englezii le zic shrink pot, scandinavii le zic krympburk. La romani nu am găsit un termen specific, mai degrabă unul general, larg ca si cuprins: ştiubei sau buduroi. Ştiubeiul este cunoscut de mare parte din oameni ca si stup de albine, desi termenul de "ştiubei" este mai larg.
Explicatiile din DEX : ştiubeiul ( sau buduroiul), sunt lamuritoare. Am auzit odata pe cineva, la tara, povestind despre "borcane de lemn" si eram mirat din cauza asocierii cu sticla. In acesti butuci gauriti se tinea: faina, cereale, ceară, miere etc. Aria intrebuintarii stiubeiului/buduroiului este larga: sotia imi spune ca la ea la tara, stiubei se spune la izvor; desi acum izvoarele sunt betonate, este lesne de inteles ca in trecut, la izvoare erau puse bucati de trunchi de copac scobite, pentru a capta apa, exact ca un tub de beton.
        Un lucru imbucurător este ca multi mesteri din vest(sper si din est) lucrează si descoperă din nou acest meşteşug. Asta inseamnă noi informatii si variante de lucru. Dar ce mi se pare foarte fain este ca aceste obiecte arhaice isi găsesc intebuintare in zilele noaste si meşteşugul merge mai departe. Despre cum povestesc altii despre buduroaie (shrink pot):
https://stevetomlincrafts.wordpress.com/2012/11/19/shrink-pots/
sau
http://www.robin-wood.co.uk/wood-craft-blog/2013/10/15/shrink-pot/
        Despre cum se lucreaza un buduroi(variante):
krympburk
sau
Shrink pot carving (from log to pot)
sau
https://www.youtube.com/watch?v=xgHeJYZNInU


            Pe româneşte, meşteşugul unui mic buduroi sună simplu: tai o bucata de creangă sau butuc din lemn verde, găuresti in mijloc, apoi cu dalta cioplesti, incercând să extinzi gaura facută până aproape de marginea butucului. Cureţi butucul de coaja, dacă doresti, apoi in interior, in partea de jos, tai un canal. Pregatesti o bucata de lemn uscat( o "scândurică), pe ea marchezi contrul interior al butucului, tai această piesă, o subtiezi pe margini si o introduci in butuc, in canal; trebuie lăsată o oarecare toleranţă, nu se introduce forţat. Un exemplu:


        Aştepti 2-3 zile, uneori 4 zile si butucul se strânge pe piesa de lemn uscată(scândurica) de la baza butucului. Trebuie lăsat la uscat 1-2 saptamani, apoi ii faci capacul. Daca faci capacul mai repede de a se usca butucul, va trebui sa il modifici, lemnul lucrează pâna se stabilizeaza,  asa că si după ce este uscat, intre butuc si capac trebuie lăsată o toleranţă generoasă..
    In cartile de etnografie nu am găsit multe imagini cu astfel de obiecte(ma refer la "buduroaiele mici", din cele mari sunt cateva exemple), cu atât mai putin despre cum se lucreaza o astfel de piesa, dar o imagine relevantă este aceasta (centru-stânga; cum sună asta:)(imaginea este din "Album de crestături in lemn-Dimitrie Comşa ed.1909/ reed. 1979"):

         Detaliile pe care le ofer in legatură cu acest obiect ţărănesc sunt sumare, insă sper să fie un inceput bun si pentru alti meşteri.

         Micile buduroaie de la Gandul de lemn:

         
         Acum ca să ofer un raspuns la intrebarea din titlu: shrink pot sau cutii din creanga?, cred ca intr-un sens mai accesibil, un termen mai pe inţelesul tuturor este cutie din creanga, insa denumirea arhaica de stiubei sau buduroi, imi place mai mult si mi se pare mult mai cuprinzatoare si relevantă, mai plină de sens. Aşă ca de acum povestim de buduroaie. In curând am sa postez fotografii individuale cu micile buduroaie  intr-un nou folder "Cutia cu poveste -Disponibile", ce va fi de gasit in secţiunea "Lucrări disponibile".
       Pâna data viitoare, numai de bine!

              

Niciun comentariu: